Historische mijlpaal gevierd met gedenksteen

© L1
Consortium Grensmaas dat Zuid-Limburg moet beschermen tegen een nieuwe hoogwatergolf, is klaar met die beveiliging.
Het Consortium spreekt van 'een historische mijlpaal', die donderdag wordt gevierd met de onthulling van een gedenksteen langs de Maas bij Hoeve Hartelstein in Itteren.

Afspraak

De afspraak was dat de Maas op 31 december 2017 beveiligd zou zijn tegen overstromingen. "Die afspraak is het consortium nu al nagekomen", aldus de samenwerkende bedrijven in een verklaring. ?De werkzaamheden in het gebied gaan de komende jaren nog door. Ze waren in september nog te bewonderen tijdens de Grensmaasdag.

Vijf keer veiliger

Limburg is nu vijf keer veiliger tegen overstromingen van de Maas dan begin jaren negentig. De rivier moet nu zelfs een waterpiek kunnen opvangen die maar een keer in de 250 jaar wordt voorspeld.

Omwonenden

In 1993 en 1995 ging het vreselijk mis met de Maas in Limburg. Flinke overstromingen leiden tot grote schade en veel onrust. De rivier werd verdiept, verbreed en er kwamen nieuwe dijken en kades. Omwonenden langs de Maas voelen zich ruim 20 jaar na de laatste grote overstromingen veilig. Door verdieping en verbreding van de rivier is de waterstand bij Borgharen en Itteren ongeveer een meter verlaagd.