Vrouw uit Herkenbosch beste lijstenmaker van het jaar

© L1
Petra Janssen uit Herkenbosch is door de branche-organisatie van ambachtelijke inlijsters gekroond tot 'beste lijstenmaker van het jaar'.
Ze won in de categorie 'conserverend inlijsten' met een zwevende litho en behaalde de tweede plaats bij het inlijsten van voorwerpen, het zogenoemde 3D inlijsten. De behaalde punten in beide categorieën bij elkaar opgeteld, leverde haar de titel 'lijstenmaker van het jaar' op.

Opleiding

Deze titel won ze overigens ook vorig jaar al. Janssen is al twintig jaar actief als professioneel lijstenmaker. Om dit ambachtelijk beroep te kunnen uitoefenen heeft ze eerst een twee jaar durende opleiding gevolgd.

Trend

Met name het 3D-inlijsten van voorwerpen is de laatste jaren een trend. Voor de wedstrijd moest een kledingstuk naar keuze worden ingelijst. Janssen bedacht het thema 'Alcatraz' en lijstte daarvoor een t-shirt in met opdruk van de beroemde gevangenis. In de lijst verwerkte ze bovendien ijzeren spijlen die de tralies symboliseerden."Alles draait om details. Zo moet de lijst van binnen bijvoorbeeld stofvrij zijn en dienen de gebruikte kleuren elkaar te versterken. Het object, in dit geval het t-shirt, is bovendien zo bevestigd dat het er ook weer uit kan en eventueel nog gedragen kan worden", vertelt Janssen.