GGD: 'Nog twee weken naweeën griepepidemie'

© Istock
Volgens de arts infectieziektenbestrijding Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg is de griepepidemie die Limburg in zijn greep houdt, over een week of twee helemaal voorbij.
Met inmiddels zestien weken is dit een erg lange epidemie geweest, wel twee keer zo lang als gebruikelijk. Volgens Hoebe is is het de laatste jaren niet voorgekomen dat een epidemie zo lang duurde.

Milde griep

Ondanks de omvang van de epidemie gaat het toch om een milde griep, die voor sommige mensen wel degelijk ernstige gevolgen kan hebben. Dan gaat het om kwetsbare groepen zoals jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar en 65-plussers.

Carnaval

Waarom deze griepepidemie zo lang duurt is niet zo makkelijk te verklaren, volgens Christian Hoebe. Er spelen verschillende factoren mee. Mensen namen het virus uit het buitenland van de wintersport mee naar hier. Carnaval zorgt in Limburg ook altijd voor een goede verspreiding van het virus doordat er grote groepen mensen bij elkaar komen. "Maar een van de belangrijkste redenen was dat dit een nieuw virus was. Het was namelijk een gemuteerde versie van de griep die eerder in Australië voorkwam en waarop het griepvaccin gebaseerd was. Daardoor werkte het vaccin niet."

Huisarts

Afgelopen week gingen 78 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. De week daarvoor ging het om 86 mensen en op het hoogtepunt van de epidemie ging het om meer dan 200 op de 100.000 mensen. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!