Meer Limburgers naar de stembus, opkomst ruim 78 procent

78,2 procent van de Limburgse kiezers ging naar de stembus. © ANP
De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen is in Limburg net iets boven de 78 procent uitgekomen (78,2 procent).
Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP, na telling van de stemmen in alle Limburgse gemeenten. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 lag de opkomst lager, op 70,8 procent.

Opkomst

In Mook en Middelaar gingen de meeste kiesgerechtigden ook daadwerkelijk naar de stembus. Het opkomstpercentage was daar ruim 87,4 procent. In Heerlen lag dit percentage het laagst: 72,2 procent van de kiezers ging stemmen. Ook landelijk noteerde Heerlen het laagste percentage. Schiermonnikoog scoorde landelijk het hoogste percentage. Door de aanwezigheid van bezoekers op het waddeneiland kwam de opkomst uit op 130 procent.

Lees ook: Bekijk hier de verkiezingsuitslag van jouw gemeente

In alle Limburgse gemeenten lag het opkomstpercentage dit keer hoger dan tijdens de vorige Kamerverkiezingen in 2012. In Stein, Vaals, Roermond en Bergen is het verschil zelfs meer dan 9 procent.

Foutje

Bij de berekening van de opkomst bleek donderdagochtend in eerste instantie een fout te zitten bij het aantal kiesgerechtigden in de gemeente Maasgouw. Daar was het aantal kiesgerechtigden 19.000, maar het systeem ging uit van 419.000. De fout is hersteld.

PVV

De PVV van Geert Wilders kreeg in Limburg de meeste stemmen. 132.574 Limburgse kiezers stemden op de partij van de Venlose politicus, dat is 19,5 procent van de stemmen. De VVD werd in onze provincie tweede met 17,9 procent van de stemmen en het CDA derde (14,9 procent).
In totaal brachten 682.390 Limburgers een stem uit.

Lees hier: Geert Wilders herovert Limburg

Verkiezingskaart

Wil je de uitslagen van alle gemeenten bekijken? Bekijk onze interactieve verkiezingskaart hier. Klik op één van de onderstaande 33 gemeenten om de uitslag per gemeente te zien.
Meer over de verkiezingen in Limburg? Kijk hier .