Heerlenaar hangt jaren cel boven het hoofd na aanslag

Onderzoek in het appartement na de vuurwerkaanslag. © Etienne Zegers
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat waarschijnlijk een jarenlange gevangenisstraf eisen voor Heerlenaar Danny van de B. (25), die wordt verdacht van een aanslag met een mortierbom.
Woensdagmorgen heeft het OM aangegeven dat het inzet op 'het opzettelijk teweegbrengen van een ontploffing, met levensgevaar of zwaar lichamelijk letsel als mogelijk gevolg'.

Vijftien jaar

Voor een dergelijk delict staat maximaal vijftien jaar celstraf, al zal het OM in dit geval niet zo hoog in de boom gaan zitten. Betrokken partijen verwachten wel een eis van meerdere jaren gevangenisstraf.

Burenruzie

Van de B. zit al sinds 29 januari vast, nadat hij op 18 december 2016 een vuurwerkbom richting de flat van zijn voormalige onderburen in de Heerlense Abeelstraat zou hebben gegooid. De twee partijen leefden al geruime tijd in onmin. Van de B. heeft zelfs gedwongen nieuwe woonruimte moeten zoeken door het slepende conflict.

Vergelding

De mortierbom, het zwaarste vuurwerk op de markt en illegaal in Nederland, zou een vergelding zijn van de 25-jarige Heerlenaar. Volgens de politie wijzen verschillende getuigen en WhatsApp-gesprekken in zijn richting. De Heerlenaar ontkent zelf iedere betrokkenheid.

Voorlopige hechtenis

De verdachte had na bijna acht maanden voorarrest graag naar huis gewild, naar zijn twee jonge kinderen. De rechtbank besloot de voorlopige hechtenis echter te verlengen, onder meer vanwege het strafblad van de twintiger. "De verklaringen van mijn cliënt en enkele getuigen worden gewoon genegeerd", vindt advocaat Serge Weening.
Medeverdachte Patrick P. (29) uit Heerlen zit ook nog steeds vast. Hij zou samen met Van de B. op de scooter naar de Abeelstraat zijn gereden, om vervolgens de bom te gooien. Een derde verdachte mag de zaak in vrijheid afwachten. Hij zou het incident enkel hebben gefilmd.