Met mes zwaaiende vluchteling wilde 'mensen laten schrikken'

© archieffoto
De Irakese vluchteling die vorig jaar september in het asielzoekerscentrum in Maastricht zichzelf verwondde met een mes 'wilde mensen laten schrikken'.
De voormalig bewoner van het azc moest zich dinsdag voor de rechter verantwoorden voor het steekincident waarbij hij eveneens een begeleider bedreigde.

Poging doodslag

De man werd in eerste instantie verdacht van poging tot doodslag op de begeleider, maar de officier van justitie liet deze verdenking in de rechtszaal al snel los, meldt De Limburger.

Schreeuw om hulp

Op 22 september vorig jaar verwondde de man zichzelf met een mes toen hij hoorde dat hij het azc aan de Willem Alexanderweg in Maastricht moest verlaten. Een begeleider die de man in zijn kamer vond, voelde zich bedreigd toen de vluchteling schreeuwend in het Arabisch met het mes in zijn hand een stap in zijn richting deed.
Tegenover de politie verklaarde de vluchteling dat hij mensen aan het schrikken wilde maken met het mes. Het was volgens hem een wanhoopsdaad.

Drie maanden cel

De officier van was bereid met dit scenario mee te gaan en eiste drie maanden celstraf. De vluchteling zat deze tijd in voorarrest al vast. Normaal gesproken wordt er voor bedreiging een werkstraf gegeven, maar omdat zijn asielaanvraag nog loopt en het niet zeker is of hij een taakstraf wel kan volbrengen, wordt er toch celstraf geëist, aldus de krant.
De uitspraak volgt over twee weken.