Fotoserie: Industriële pracht in een nieuw jasje

Nedinsco in Venlo. © Patrick Dreuning
De industriële geschiedenis van Limburg is op meerdere plekken in de provincie terug te zien. In Venlo, Roermond en Maastricht zijn oude gebouwen prachtig opgeknapt.
Fotograaf Patrick Dreuning ging voor 1Limburg naar het opgeknapte Nedinsco-complex in Venlo, de ECI Cultuurfabriek in Roermond en de voormalige Sphinx-fabriek in Maastricht.

Liefde voor architectuur

"Mijn passie voor sterke composities en strakke lijnen zorgen ervoor dat ik bij ieder gebouw de schoonheid ervan zie. Via mijn foto’s probeer ik de liefde die ik heb voor composities en architectuur over te brengen op de kijker", zo zegt hij over de fotoserie. "De foto's geven mooi aan hoe er gebruik is gemaakt van oude en nieuwe elementen."

Maastrichtse fotograaf op punt van doorbreken in Londen

© Patrick Dreuning

Aardewerkfabriek Sphinx

In Maastricht werd in 1834 aardewerkfabriek Sphinx opgericht, later vooral bekend als maker van toiletpotten en wastafels. In 1929 werd door het bedrijf het eerste deel van het Eiffelgebouw in gebruik genomen: 33 meter hoog, 20 meter breed en 60 meter lang. In 1930 volgde het tweede deel van het gebouw en het laatste stuk verrees elf jaar later.
Toen in 2006 het doek viel voor Sphinx, begon de discussie over de toekomst van het Eiffelgebouw. Er is voor gekozen om het gebouw te behouden, eigentijdse elementen toe te voegen en het een nieuwe multifunctionele invulling te geven.
© Patrick Dreuning

ECI Cultuurfabriek

De monumentale fabrieksgebouwen van de ECI in Roermond zijn omgetoverd tot een cultureel centrum. De herbestemming begon in 2009, waarbij ervoor is gekozen om de sporen van de oude fabriek te behouden. Op sommige plekken is de graffiti nog zichtbaar en maken de oude muren deel uit van het nieuwe interieur.
In het gebouw zit tegenwoordig onder meer een poppodium en is er ruimte voor tentoonstellingen. Ook is er een educatief centrum gevestigd en zit er een restaurant. ONE opende in 2007 de deuren en sleepte enkele jaren later een Michelin-ster binnen.
© Patrick Dreuning

Nedinscogebouw Venlo

Het Nedinsco-complex is een monumentaal pand in Venlo, gebouwd in de Bauhaus-stijl. Een opvallend onderdeel van het pand is de 36 meter hoge toren die in 1929 werd gebouwd.
Tot 2007 zat de Nedinscofabriek in het pand. Daarna kwam het leeg te staan en werd besloten om het gebouw te restaureren. In 2013 werd het opgeknapte pand opgeleverd, met onder meer starterswoningen en kantoren. Ook de redacties van L1 en Omroep Venlo zitten in het pand. Ze maken gebruik van een voormalige machinehal.
Op de bovenste verdieping zit tegenwoordig een restaurant, met uitzicht over de omgeving.