Landbouworganisaties: einde fruitteelt Zuid-Limburg dreigt

© Istock
Vier op de tien Limburgse fruittelers denkt dat ze in de loop van volgend jaar moeten stoppen met hun bedrijf.
Vooral Zuid-Limburgse fruittelers hebben het zwaar. Zo blijkt uit een onderzoek dat werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de LLTB, de Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO en de Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg.

Vijf over twaalf
"We moeten serieus rekening houden met het verdwijnen van deze sector uit Zuid-Limburg", zegt Sjaak Walraven van de NFO in Limburg en de LLTB-vakgroep Fruitteelt. Volgens LLTB-bestuurder Jan Veltmans is het vijf òver twaalf voor de fruitteelt in Zuid-Limburg. Na de vorstschade van afgelopen voorjaar luidde de landbouwbond al de noodklok, maar die werd volgens hem niet gehoord. "De ernst is in de hele sector voelbaar."

Vorst, hagel en Rusland

De vorstschade was volgens de LLTB en NFO de spreekwoordelijke druppel in de emmer. Ook voordat de late nachtvorst dit jaar veel schade toebracht aan de oogst, hadden fruittelers het door onder meer de Ruslandboycot en hagelschade van vorig jaar ook al erg moeilijk.

Landschap

Een vertrek van de fruitteelt uit het zuiden van de provincie is volgens de organisaties niet alleen een drama voor de mensen die werken in de sector, maar zal ook grote gevolgen hebben voor het landschap in Zuid-Limburg.

Toekomst

Om te voorkomen dat de sector daadwerkelijk ten onder gaat is er een taskforce ingesteld die gaat inventariseren wat er nodig is om de fruitteelt in Limburg er weer bovenop te helpen en weerbaarder te maken voor de toekomst.