Geen bijstandsuitkering voor neergeschoten fietser

© Track '88
De fietser die in 2017 in Kerkrade werd neergeschoten, moet zijn bijstandsuitkering inleveren, omdat hij eerst het voorschot op zijn schadevergoeding moet opmaken.
Dat schrijft De Limburger.

De rechter bepaalde dat de dader ruim 135.000 euro aan schadevergoeding moet betalen aan het de Kerkradenaar die een blijvende dwarslaesie opliep. De gemeente Kerkrade vindt nu dat het slachtoffer eerst de 35.000 euro, die hij alvast van het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft gekregen, moet opmaken.

Blijvend verlamd
Een 40-jarige man uit Landgraaf schoot in april 2016 de man van zijn fiets. Dat deed de schutter op de Kokelestraat vanuit een auto. De fietser raakte daarbij blijvend verlamd. De dader heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben. De schutter is veroordeeld tot tien jaar cel en moet dus ook een forse schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Tien jaar celstraf voor neerschieten fietser



Niet afwijken
In het beleid van de gemeente Kerkrade staat dat een bijstandsuitkering ingeleverd moet worden, als iemand boven een bepaald vermogen uitkomt. Dat is ook in het geval van de Kerkradenaar. "De gemeente kan van het beleid afwijken, maar heeft dat in dit geval niet gedaan", vertelt advocaat Phil Boonen aan L1. "Mijn cliënt is boos, want hij had in zijn hoofd gezet dat hij de schadevergoeding kon gebruiken voor een zoektocht naar een medische ingreep. Hij kan zich namelijk niet neerleggen bij het feit dat hij niet meer kan lopen. Ook wil hij het geld gebruiken voor aanpassingen in de woning."

Volgens Boonen is het overigens nog maar de vraag of het slachtoffer uiteindelijk een schadevergoeding krijgt, omdat de veroordeelde in hoger beroep is gegaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!