'Succes van Valkenburg heeft een keerzijde'

Valkenburg. © Istock
Mede door het succes van onder meer de kerstmarkten in Valkenburg, lijkt er een toename van het uitgaansgeweld in het centrum.
Algemeen Belang, de grootste politieke partij in Valkenburg, wil daarom dat het college maatregelen neemt.

Uitgaansgeweld

"De laatste tijd komt het Valkenburgse uitgaanscentrum vaak negatief in het nieuws," stelt raadslid Niels Dauven vast. "Afgelopen weekend zijn er zelfs agenten bedreigd en het schijnt dat ze zijn geschopt, bespuugd en geslagen. Dat is natuurlijk beneden alle peil."

Reputatie

Het uitgaanscentrum van Valkenburg heeft een reputatie op het gebied van ongeregeldheden, vechtpartijen en ruzies. Vooral tijdens het 'klassieke' toeristische hoogseizoen in de zomermaanden moet de politie geregeld ingrijpen.
Maar doordat meer toeristen Valkenburg ook in het winterseizoen weten te vinden, is er volgens politieke partij Algemeen Belang een verschuiving van het uitgaansgeweld. Dan zou de gemeente ten onder gaan aan het eigen succes.

Opstootjes en ongeregeldheden

Het raadslid zegt dat hij steeds meer signalen ontvangt dat de lokale bevolking het centrum mijdt vanwege de hoeveelheid opstootjes en ongeregeldheden. "We zijn natuurlijk heel positief in het nieuws geweest en mensen zien wat Valkenburg te bieden heeft", zegt Dauven. "Vooral jongeren zien dan bijvoorbeeld een mooie plek voor een vrijgezellenfeest. Maar dan gaat het toch vaak mis."
Algemeen Belang stelt voor dat ondernemers samen met de politie, handhavers en de gemeente elk weekend aan het begin van de avond bij elkaar komen. "Dat wordt ook gedaan bij grote evenementen om risico's te analyseren. Dan ben je voorbereid op eventuele problemen," oppert Dauven.