Opmars gevaarlijke vossenlintworm in Zuid-Limburg

© iStock
De gevaarlijke vossenlintworm is bezig aan een opmars. Ruim de helft van de vossen in Zuid-Limburg is ermee besmet. Huisdieren kunnen de parasiet overbrengen op mensen.
De vossenlintworm kan bij mensen voor serieuze aandoeningen zorgen, zoals ernstige klachten aan de lever, geelzucht en blindheid.

Zorgelijk

"Het zorgelijke is dat de vossenlintworm inmiddels in Nederland aanwezig is, en de populatie toeneemt", zegt parasitoloog Paul Overgaauw van het European Scientific Counsel Companion Animal Parasites (ESCCAP) in De Telegraaf. Tien jaar geleden was zo'n dertien procent van de vossen in Zuid-Limburg besmet met de parasiet. Inmiddels is dat opgelopen tot ruim de helft van de dieren. Dierenbezitters realiseren zich dat niet, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door peilingbureau Ipsos in opdracht van pharmaceutisch bedrijf Elanco.

Besmettelijk

Het gevaar zit niet direct in de besmetting van vossen. "Katten en honden die in contact komen met besmette prooidieren, raken zo besmet." Snuffelen aan besmette ontlasting kan al voldoende zijn. "Een huisdier kan dat heel makkelijk overdragen op mensen. Iedereen die van zijn hond of kat houdt, laat zich weleens in het gezicht likken. Ook dat kan al genoeg zijn", aldus Overgaauw.

Ontwormen

Je kunt het risico zelf beperken door jouw hond of kat regelmatig te ontwormen. "Veel baasjes ontwormen pas al ze zien dat er wormen in de ontlasting zitten. Maar de meeste gevaarlijke parasieten zie je niet." Daarom zouden huisdieren maandelijks preventief ontwormd moeten worden.

Meer informatie over de vossenlintworm van het RIVM.