Statenleden in Limburg meest afwezig

Het Limburgs Parlement. © 1Limburg
Statenleden in Limburg hebben veel meer vergaderingen van de Provinciale Staten gemist dan hun collega’s in de rest van Nederland.
Het verzuim ligt boven de 9 procent, de provincie Noord-Holland is een goede tweede met bijna 9 procent verzuim. En dat terwijl het landelijk gemiddelde 5,6 procent is. In Gelderland en Overijssel wordt het minst verzuimd. Dat blijkt uit een onderzoek van de regionale omroepen en de NOS naar de absentie in de afgelopen vier jaar van statenleden.

PVV

Opvallend is dat veel van de verzuimers, landelijk gezien, gelieerd zijn of waren aan de PVV. Zo was het Limburgse Statenlid van de PVV Willem Dierks 12 keer niet aanwezig. Ook Harm Uringa, die uit de PVV stapte, was 12 keer afwezig. En eenmansfractie Albert Leppers was het meest afwezig, 13 keer, dat kwam doordat hij lange tijd ziek was.

Bovens

Gouverneur Theo Bovens maakt zich geen zorgen over het hoge verzuimcijfer als je naar de achterliggende redenen kijkt. Zo zijn er een aantal mensen geveld geweest door ziekte.

Meer en extra vergaderingen

De gouverneur vindt ook niet dat het hoge verzuim erop wijst dat de Limburgse Statenleden er de kantjes vanaf lopen in vergelijking met de rest van het land. In Limburg zijn meer en extra vergaderingen dan elders in het land. Ook hebben de afgelopen periode zeven statenleden geconstateerd dat ze hun functie niet konden combineren met hun werk of privé en zijn ze opgestapt.
De gouverneur gaat de statenleden die woensdag worden gekozen er nog eens op wijzen dat een zetel in Provinciale Staten toch een flinke hoeveelheid werk met zich meebrengt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!