Minister eist stappen van mestbedrijven na 'stevig gesprek'

© iStock
Mestbedrijven moeten flink aan de bak nu massale fraude aan het licht is gekomen.
Landbouw-minister Carola Schouten eist van de veehouders, mesttransporteurs en andere betrokken partijen uiterlijk half december een plan om de misstanden in de mestsector aan te pakken.

Gerotzooid

Er wordt veel gerotzooid met mest en Schouten riep vertegenwoordigers van de sector maandag op het matje. "Dat was een stevig gesprek", zei ze na afloop. De sector moet vooral naar zichzelf kijken, vindt ze. "De mestregels zijn er niet voor niets. Als er regels of wetten worden overtreden - waar dan ook - ligt de schuld bij de fraudeur of de crimineel. Naar de toezichthouder of de politie te wijzen is echt te makkelijk."

Tekst en uitleg

De minister eiste tekst en uitleg van de sector naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Daaruit bleek dat bijna twee derde van de mestbedrijven in Noord-Limburg en delen van Brabant is veroordeeld wegens fraude of wordt verdacht van gerommel.
Valse papieren
Veehouders mogen slechts een deel van de mest uitrijden om te voorkomen dat er teveel fosfaat en stikstof in de grond komt. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost 1000 euro per vracht. Boeren werken daarom samen met transporteurs en doen alsof ze de mest afvoeren. De administratie klopt, maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer, stelt NRC op basis van eigen onderzoek.

Totaal verziekt
Schouten vindt het plegen van fraude een kwestie van cultuur en gedrag. "De huidige moraal lijkt totaal verziekt. Aanpassing van gedrag binnen de sector is dan ook hard nodig. Boeren moeten beseffen dat zij hiermee de eigen collega’s en dus de hele sector benadelen."