Minister ziet niets in helikoptercontroles

© iStock
VVD-minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) voelt er niks voor om weer met helikopters te speuren naar hennepplantages op landbouwgebied.
De Limburgse Tweede Kamerleden Lilian Helder en Dion Graus (beiden PVV) hadden daar in schriftelijke vragen op aangedrongen.

Limburgse boeren
Zij reageerden op het feit dat Limburgse boeren zelf drones gaan inzetten om stiekeme hennepplantages van criminelen op hun land te ontdekken. Graus en Helder vinden het niet kunnen dat boeren opdraaien voor een taak van de politie.

Zeer gering
Maar volgens minister Blok was het aantal wietplantages dat met helikoptervluchten werd opgespoord 'zeer gering'. Daarom is besloten te stoppen met deze controles, zo schrijft hij in zijn antwoord. 'Want opsporingscapaciteit moet zo effectief mogelijk worden ingezet'.

Concrete aanwijzingen
Wel is het volgens Blok zo dat, als er concrete aanwijzingen voor wietteelt, de politie nog steeds helikopters kan inzetten om luchtbeelden te maken. Tegelijkertijd stelt hij dat burgers en het bedrijfsleven ook een eigen verantwoordelijkheid hebben om hun eigendommen te beschermen tegen 'crimineel misbruik'.