Verdachte steekpartijen Maastricht opnieuw voor de rechter

De verdachte van de fatale steekpartijen in Maastricht. © L1 via Whatsapp
De 37-jarige Osama I., die ervan wordt verdacht twee personen van het leven te hebben beroofd, staat vrijdag opnieuw voor de rechter.
De Maastrichtse Syriër stak de twee slachtoffers, die hij persoonlijk gekend zou hebben, op 14 december 2017 neer.

Doelgericht
Het gaat om de twee steekpartijen op de Botsaartstraat en even later op de Joseph Postmesstraat. De Syrische I. wordt ervan verdacht dat hij daar op die avond een man en een vrouw met dezelfde nationaliteit van het leven beroofde. Het OM wil niet kwijt of hij de slachtoffers doelgericht opzocht. I. moest eerder al in de beklaagdenbank plaatsnemen.

Terreur

Vlak na de dodelijke steekpartijen in Maastricht zijn uitgerukte ambulances tegengehouden. Ze mochten niet door naar de slachtoffers, omdat er een terreurprotocol van kracht was. De politie hield rekening met een terroristische aanslag.

Chaotische situatie

Volgens de politie was de situatie chaotisch. Er waren drie plaatsen waar zich een delict kon hebben afgespeeld, het ging om Syrische slachtoffers en er zou mogelijk nog een tweede verdachte zijn vanwege onduidelijkheid over het signalement van de dader.

Nalatigheid

Familieleden van de overledenen verwijten de politie en de GGD nalatigheid. Zo lag een vrouw op de Postmesstraat dood te bloeden, terwijl de ambulances enkele honderden meters verder werden tegengehouden.

Mishandeling sportschool
Osama I. was pas net op vrije voeten op het moment van het incident in de wijk Malpertuis. Twee dagen voor de fatale steekincidenten werd hij opgepakt door de politie. De man werd verdacht van een mishandeling in een sportschool. Een dag na zijn arrestatie werd hij echter weer op vrije voeten gesteld. De politie had hem door een forensisch arts laten onderzoeken en na dat bezoek bleken er geen gronden meer om Osama I. langer vast te houden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!