'Eén op drie boeren benaderd door criminelen'

Onderzoek bij een drugslab in Merselo, april 2016 © Raymond Hendrix
Justitie en politie houden er rekening mee dat tussen de 20 en 33 procent van de boeren in Limburg, Brabant en Zeeland door criminelen wordt benaderd.
Die vragen dan met name of ze vrijstaande stallen of loodsen willen afstaan, waar dan ruime vergoedingen tegenover staan.
Limburg
De LLTB beaamt dat, en vindt dat het maar weer eens onderstreept dat het belangrijk is dat er meer politiecapaciteit komt in Limburg. "De 32 politiemensen die het kabinet voor Limburg heeft toegezegd, zijn er veel te weinig. Hiermee kunnen criminele activiteiten als ondermijning, hennepteelt, drugslaboratoria en het dumpen van drugsafval niet worden tegengegaan. Het kabinet neemt de zorgen van Limburg niet serieus", aldus Léon Faassen van de LLTB.

Druk
Volgens een onderzoek van dagblad Trouw gaat het in heel Nederland om 15 procent van de agrariërs die door criminelen zijn benaderd. Ondanks het groeiend aantal invallen in drugslabs neemt de druk op boeren om ruimte ter beschikking te stellen de laatste jaren toe.

Moeilijk
"Veel agrariërs hebben geen opvolger, en de leegstand neemt zichtbaar toe. Dan wordt het voor boeren wel erg moeilijk om 'nee' te zeggen als er iemand langskomt die geld aanbiedt", zegt Freek Pecht in de krant. Hij is coördinator synthetische drugs van de politie Zeeland-West-Brabant.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!