Meeste aangiften belanden bij politie in prullenbak

© Flickr/Shirley de Jong/CC BY-NC 2.0
Ruim 56 procent van de aangiften wordt door de Limburgse politie afgewezen en belandt daarmee in de spreekwoordelijke prullenbak.
Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus bij de politie heeft opgevraagd.

Aangiften

In totaal kwamen er bij de politie in Limburg vorig jaar ruim 62.000 aangiftes binnen. In 56,8 procent van de gevallen werd er na screening geen verdere actie ondernomen.

Volgens een woordvoerder komt dit in de meeste gevallen, omdat er 'geen directe aanknopingspunten zijn, daderinformatie ontbreekt of er geen prioriteit vanuit het gezag aan het delict wordt besteed'. Met het gezag wordt de driehoek Openbaar Ministerie (OM), politie en burgemeester bedoeld.
Bovendien worden veel internetaangiftes gedaan voor de verzekering.

Werkwijze

"De politie neemt in principe elke aangifte van een strafbaar feit op. Alle aangiften worden ter beoordeling voorgelegd aan een casescreener. Die beoordeelt of er aanknopingspunten zijn voor verder onderzoek", legt woordvoerder Willem Hinskens de werkwijze van de politie uit. "High impact crimes en ondermijningszaken worden altijd onderworpen aan een vervolgonderzoek."

Niet voor niks

De aangiften die door de politie worden afgewezen, gaan overigens niet helemaal verloren. "Op basis van informatie van alle aangiften maakt de politie analyses; waar en wanneer vindt welke criminaliteit plaats en wat is er bekend over mogelijk daders? Zo kan de politie gerichter acties ondernemen zoals extra surveillances of het inzetten van opsporingsmiddelen. Dat heeft een preventieve werking."

Ook gemeenten kunnen op basis van deze informatie preventieve maatregelen nemen, zoals het plaatsen van verlichting of camera's.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!