Mega DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen uitgesteld

Nicky Verstappen verdween tijdens een jeugdkamp in 1998.
Het grote DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak van Nicky Verstappen wordt enkele maanden uitgesteld. Het onderzoek gaat naar verwachting begin 2018 van start.
Volgens justitie kost de voorbereiding veel tijd. Ook worden er nieuwe materialen gebruikt voor de DNA-afname die pas volgend jaar beschikbaar zijn voor dit onderzoek.

15.000 mannen

Justitie wil naar verwachting 15.000 mannen oproepen in Limburg om vrijwillig DNA af te staan om zo een doorbraak te forceren in deze zaak. De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp dood gevonden op de Brunssummerheide. De dader is nooit gevonden.

Onderzoek

Voor het verwantschapsonderzoek worden nieuwe DNA-sets gebruikt. Daarmee is het volgens justitie makkelijker om wangslijm af te nemen bij de mannen. Nu wordt er met vier borsteltjes materiaal afgenomen, met de nieuwe sets hoeft dat maar met één borsteltje. Die afnamesets zijn pas in 2018 in grote aantallen beschikbaar. Maar het hele onderzoek gaat door de nieuwe methode naar verwachting wel sneller en het is goedkoper.

DNA-spoor

Het DNA-materiaal van de mannen wordt vergeleken met het DNA-spoor dat in 1998 is gevonden op de kleding van Nicky Verstappen. Zo kan worden nagegaan of de onderzochte mannen mogelijk familie zijn van de dader. Als er een DNA-overeenkomst wordt aangetroffen, kan justitie heel gericht op zoek gaan naar de mogelijke dader.

Bekijk de tijdlijn van onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen