'Wijkteam sloeg alarm, twee dagen voor dood Papillon'

© ANP/Marcel van Hoorn
Maatschappelijk werkers uit de wijk hebben twee dagen voor het familiedrama in Heerlen alarm geslagen bij de Raad voor de Kinderbescherming.
Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag. De Raad voor de Kinderbescherming bevestigt tegenover de krant dat er vrijdag aan de bel is getrokken door een wijkteam van welzijnsorganisatie Alcander. Het is nog niet bekend hoe alarmerend hun boodschap was.

Dood aangetroffen
De 7-jarige jongen Papillon werd zondag dood aangetroffen in een flatwoning aan de Zeswegenlaan. Zijn moeder Britt werd vervolgens opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij zijn overlijden. Ze wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Viaduct
De alleenstaande moeder dreigde zondagmorgen van een viaduct over de stadsautoweg van Heerlen te springen. Hulpverleners wisten haar daarvan te weerhouden.

Advies
De Raad voor de Kinderbescherming zegt tegenover het AD dat er nog geen onderzoek liep naar het gezin. "De stap naar de kinderrechter verloopt inderdaad via ons. Maar sinds de jeugdzorg per 1 januari onder de gemeente valt, worden we ook vaak gebeld om advies. Of dat hier het geval was, kan ik niet zeggen."

Mondriaan
GGZ-instelling Mondriaan bracht donderdag nog een bezoek aan het gezin. De organisatie wil tegen de krant niets zeggen over de toestand waarin de moeder van Papillon werd aangetroffen en of sprake was van een dreigende situatie voor de jongen.

Rol van de gemeente

Gemeenten zijn sinds 1 januari verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de ondersteuning van kwetsbare burgers. De gemeente Heerlen gaat uitzoeken wat er precies mis ging bij het eenoudergezin. In het onderzoek wordt naast de rol van de hulpinstanties ook het functioneren van de gemeente zelf bekeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!