Advocaten willen na 17 jaar vrijlating in zaak-Helpoort

De Helpoort in Maastricht. © iStock
De man die al zeventien jaar vastzit voor de dood van een Spaanse studente in Maastricht, moet als het aan advocatenkoppel Geert-Jan en Carry Knoops ligt, vrij komen.
Dat meldt RTL-programma Onschuldig. Het advocatenechtpaar runt het Innocence Project, waarbij ze zich inzetten in volgens hun onschuldig veroordeelden.

Domme fout

De advocaten willen voorkomen dat Mahcine Benchaba levenslang achter tralies blijft door wat hij een 'domme fout' noemt. In juli 2000 vernielde Benchaba een luik in de Helpoort in de Maastrichtse stadsmuur. Het 25 kilo zware gevaarte viel omlaag, bovenop het hoofd van de Spaanse studente Elena Garcia Hernando. Zij overleed ter plekke.

TBS

?Mahcine werd voor doodslag veroordeeld tot negen maanden cel en tbs, dat laatste omdat hij destijds in een psychose verkeerde. Sindsdien werd zijn tbs steeds verlengd, waardoor hij nu nog steeds vast zit. Volgens Knoops is de veroordeling voor doodslag onterecht, omdat Mahcine niet bewust de vrouw heeft gedood. In plaats daarvan zou het volgens de raadsman dood door schuld moeten zijn.