Uitslag referendum is nek-aan-nekrace in Limburg

Het referendum over de nieuwe inlichtingenwet, de zogeheten sleepwet, is in Limburg een nek-aan-nekrace.
In 18 gemeenten waren er meer voorstanders van de nieuwe wet. In 15 gemeenten werd door de meerderheid tegen gestemd. Alleen van de gemeente Meerssen is de uitslag op donderdagochtend 11:00 uur nog niet bekend.

Nipt gewonnen

Kijkend naar het landelijke beeld lijkt het erop dat de tegenstanders van de inlichtingenwet het referendum erover nipt hebben gewonnen. Na het tellen van ruim 80 procent van de stemmen, had 48,9 procent tegen de wet gestemd tegenover 47,2 procent voor. Bijna 4 procent van de stemmen was blanco.
In deze Limburgse gemeenten waren de voorstanders in de meerderheid:
Beek, Beesel, Bergen, Eijsden-Margraten, Gennep, Gulpen-Wittem, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Meerssen, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Valkenburg aan de Geul, Venlo, Venray, Voerendaal en Weert.
In deze Limburgse gemeenten waren de tegenstanders in de meerderheid:
Brunssum, Echt-Susteren, Heerlen, Roermond, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Mook en Middelaar, Nuth, Onderbanken, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein en Vaals.

Ruimschoots geldig

Dankzij de gemeenteraadsverkiezingen is het referendum over de inlichtingenwet woensdag dus ruimschoots geldig. Zonder die verkiezingen zou het bijzonder spannend zijn geworden, blijkt uit de uitslagen die zijn doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.
In 45 gemeenten werd alleen het referendum gehouden. Vanwege herindelingen waren daar geen gemeenteraadsverkiezingen. In die gemeenten was de totale opkomst 30,53 procent. Een referendum is geldig als minstens 30 procent van de kiesgerechtigden komt stemmen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!