Slachtoffer steekdrama doet aangifte tegen 'reaguurders'

Een vrouw (27) die bij de fatale steekpartij in Maastricht haar moeder verloor, heeft aangifte gedaan tegen zogenaamde reaguurders; mensen die zich via internet kwetsend uitten over de moord op haar moeder.
Bij het drama, dat zich op 14 december in de wijk Malpertuis afspeelde, werd de moeder van de vrouw doodgestoken. Ook raakte haar zusje zwaargewond.
Kwetsende teksten
Rondom het drama werd de Syrische vrouw, naar eigen zeggen tegen haar zin, gefilmd door journalisten Nick Rompelberg en Will Haenen. Die beelden verschenen op internet, waarop verschillende mensen kwetsende teksten plaatsten onder de video. Zo werden er reacties geplaatst als 'Jullie hadden op dat vieze hoofddoekje moeten zeiken', 'Laat ze elkaar allemaal opensnijden' en 'Nekschot... en klaar met dat tuig!'
Vuist tegen reaguurders
Selçuk Ikiz, advocaat van de vrouw, wil een vuist maken tegen deze mensen. "Iedereen denkt maar alles te kunnen roepen op internet, maar dit mogen we niet accepteren." Ikiz heeft de vrouw begeleid bij het doen van aangifte. "Hoe je de betreffende mensen kunt traceren? Dat is aan de politie. Ik ga ervan uit dat er onderzoek wordt gedaan."
Geen respect
De vrouw doet ook aangifte tegen genoemde journalisten, wegens belaging en de schending van haar portretrecht. Ze zou herhaaldelijk hebben aangegeven dat ze niet gefilmd wilde worden; ze was immers net geconfronteerd met de dood van haar moeder. Diens levenloze lichaam werd ook in beeld gebracht. "Deze heren hebben niet gehandeld zoals het een behoorlijk journalist betaamt. Ze hadden geen respect voor de familie", stelt Ikiz.
Niets fout gedaan
Rompelberg snapt niet dat er aangifte is gedaan. "Want ik heb niets fout gedaan. Op de beelden is duidelijk te zien dat wij werden belaagd door de vrouw, niet andersom. En dat er journalisten op een dubbele moord afkomen, lijkt me evident. Ik snap de emotie bij mevrouw heus wel, maar wij moeten ook gewoon ons werk doen", vertelt hij.
Gezicht blurren
De vrouw neemt het de journalisten onder meer kwalijk dat ze herkenbaar in beeld is gebracht. "Maar als ik haar gezicht onherkenbaar had gemaakt, incrimineer ik haar, toch? In Nederland blurren we immers alleen de gezichten van criminelen. Ik heb de beelden overigens wel verwijderd van mijn eigen kanalen. Het heeft nu geen nieuwswaarde meer en ik wil niet dat dit haar achtervolgt."