Roermondse islamprediker niet meer welkom in Antwerpen

De Roermondse islamprediker Ali Houri. © Video still van Nieuwsuur
De omstreden Roermondse islamprediker Ali Houri mag voorlopig geen lezingen meer geven in Antwerpen en Genk.
Ali Houri zou 'onder valse voorwendselen' toestemming hebben gekregen voor verschillende lezingen. Dat zegt Fons Duchateau, wethouder van Sociale Zaken en Diversiteit, in Het Belang van Limburg.

Religieus

Op de betreffende locatie mogen namelijk geen religieuze activiteiten plaatsvinden. Duchateau heeft daarom de lessenreeks van Ali Houri per direct stopgezet. Ook de organisatie achter de lezingen, koepelorganisatie VOEM, mag de komende twee jaar geen lezingen meer houden op stedelijke locaties.

In opspraak

Oud-zaalvoetbalinternational Ali Houri kwam de afgelopen dagen in opspraak na een uitzending van Nieuwsuur. Daarin was te zien hoe mannen en vrouwen tijdens zijn lezing apart moesten zitten. Ook werd de aanwezigen verteld dat ze niet meer naar muziek mochten luisteren, omdat dit een zonde is.

Waarschuwing

Ook in Genk is met verbazing op de uitzending gereageerd. De lezing zou namelijk over Arabische geschiedenis gaan. "Er was vooraf expliciet gewaarschuwd dat er geen religieuze materie aan bod mocht komen. Ze hadden verzekerd dat dit niet het geval was", zegt Duchateau in de krant. "Nu blijken de lessen echter onder meer over de handelingen van de profeet Mohammed te gaan en hoe die vertaald kunnen worden naar het hedendaagse leven."