Bankroet van parochies Hoensbroek afgewend

Een faillissement van de parochiefederatie Hoensbroek is voorlopig afgewend.
Door fiks te snijden in het personeelsbestand hebben de parochies weer even lucht. In februari heeft de federatie besloten de Heilig Hartkerk te sluiten.

Loonlijst

Vijf werknemers zijn ontslagen en ook kapelaan Rijo Muprappallil is van de loonlijst geschrapt. Hij wordt vanaf heden, zij het tijdelijk, betaald door het bisdom. Wanneer de financiele positie van de parochie stabiel is, wordt Muprappallil weer betaald door de parochiefederatie Hoensbroek.

Vertrek pastoor

Pastoor Stef Nevelstein vertrekt in juni naar Kerkrade, waar hij deken wordt. "Daar komt een volwaardige kracht voor terug", zegt Piet Meessen, vice-voorzitter van de parochiefederatie. "Het is hier echt niet te doen om een pastoor te ‘lenen’ van een andere parochie, daar is ons gebied te groot voor."

'Positie verbeterd'

Door een aantal subsidies, waaronder ruim 30.000 euro van de gemeente Heerlen en de provincie voor het opknappen van de kleine Sint Janskerk, en de noodgedwongen ontslagronde is van een faillissement geen sprake meer. "Onze positie is flink verbeterd sinds februari”, zegt Meessen. „We denken zelfs dit jaar af te kunnen sluiten zonder tekorten. En dat is een flinke verbetering ten opzichte van februari. We staan nog niet te juichen, maar het is absoluut een stap in de goede richting."

Boekhouder

De parochiefederatie heeft ook een accountant in de arm genomen gehuurd om beter zicht te krijgen op de financiën. "Dat is jarenlang door amateurs gedaan, met alle respect. Maar je kan ook niet van een vrijwilliger verwachten dat hij daar veertig uur per week mee bezig is", zegt Meessen. "We betalen de accountant weliswaar, maar hij zorgt op zijn beurt weer voor een hoop besparingen."

Verkoop panden

Om wat spek op de botten te krijgen, hoopt de parochiefederatie verschillende panden te kunnen verkopen. In 2010 zijn er al drie van de zes kerken in Hoensbroek aan de eredienst onttrokken. "Maar er heeft zich nog geen koper aangediend voor die gebouwen", weet Meessen. "Er staat zoveel leeg in Parkstad. En dit zijn zeer specifieke gebouwen. Als je er iets mee wil doen, heb je altijd toestemming van het bisdom nodig. Dat maakt het niet makkelijker om ze te verkopen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!