Burgemeester Weert sleept OM voor de rechter

Burgemeester Jos Heijmans van Weert. © ANP
Burgemeester Jos Heijmans van Weert sleept het Openbaar Ministerie voor de rechter.
De reden is dat justitie weigert zes lastige asielzoekers te vervolgen die rond de jaarwisseling een noodbevel aan hun laars lapten.

Eisen

Justitie wil de asielzoekers niet vervolgen, omdat het noodbevel niet aan de gestelde eisen voldeed, en daarom volgens het OM ' een succesvolle strafrechtelijke vervolging niet mogelijk is'.

Noodbevel

De D66-politicus wil bij het gerechtshof afdwingen dat het zestal berecht wordt. Heijmans vaardigde een speciaal noodbevel uit, waarin stond dat twintig overlastgevers rond de jaarwisseling niet van het terrein van het asielzoekerscentrum af mochten.

Voldoende bewijs

Heijmans denkt dat er voldoende bewijs is om de asielzoekers te vervolgen. Het noodbevel was door de gemeente uitgevaardigd vanwege een waslijst aan strafbare feiten die door de migranten waren gepleegd, zo stelt de burgemeester. Justitie weigert de asielzoekers te vervolgen, omdat er volgens hen niet genoeg bewijs is.

Lees ook: Burgemeester tevreden over aanpak aso-asielzoekers

Audio: Jos Heijmans sleept OM voor de rechter

Hard met een D

De burgemeester start een zogenoemde artikel 12 procedure. Daarmee wil hij bij het gerechtshof afdwingen dat het zestal berecht wordt. "Ik wil dat we hard met een 'D' zijn voor asielzoekers die zich niet aan de regels houden en hart met een 'T' voor mensen die echt uit oorlogsgebieden komen", aldus Heijmans.

Lees ook: OM onderzoekt noodbevel voor lastige asielzoekers Weert