Strijd om geheimhouding brief fusie Heerlen-Landgraaf

© iStock
De partij Lokaal-Limburg wil vrijdag een debat in het Limburgs Parlement over de omstreden geheimhouding van een brief over de fusie Heerlen-Landgraaf.
De inhoud van de brief van minister Plasterk en het antwoord van de provincie is tot nu toe geheim. In de brief stelt de minister een reeks kritische vragen over de herindeling.

Tegen de regels

Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) liet al weten dat hij tegen openbaarmaking van de documenten is. Dat is in strijd met de regels van de herindelingsprocedure en de afspraken die zijn gemaakt, zegt Koopmans. Leden van het Limburgs Parlement mogen de antwoorden wel vertrouwelijk inzien.

Ondermijning
Volgens fractievoorzitter Raimon Franssen van Lokaal-Limburg is er geen sprake van een plicht tot geheimhouding. "Koopmans heeft het Limburgs Parlement dan ook onjuist geïnformeerd en de plicht om actief te informeren verzuimd", stelt hij.

Franssen vindt dat daarmee het democratisch proces 'in deze precaire kwestie' wordt ondermijnd. Daarom wil hij gedeputeerde Koopmans vrijdag aan de tand voelen. Eerder drongen de PVV en Volkspartij Limburg al aan op openbaarheid.

Landgraaf heeft nieuwe hoop op zelfstandigheidAfspraken
De brief van de minister is overigens wel via de gemeente Landgraaf openbaar gemaakt. Koopmans zegt daar niet verantwoordelijk voor te zijn en zich te willen houden aan de gemaakte afspraken.