150 jaar Limburg (4): het vergeten heldenepos

© L1
De geslaagde ontsnapping tijdens de Eerste Wereldoorlog van ruim honderd Belgische vluchtelingen met een stoomboot over de Maas is een echte heldenepos. Inmiddels is deze ontsnapping in de vergetelheid geraakt.
Dat zegt de Limburgse historicus Paul van der Steen zondag in de reportage-serie 150 jaar Limburg. Van der Steen deed onderzoek naar de gebeurtenissen uit 1917 en werkte mee aan een reconstructie voor de L1-serie.

Ontsnapping

Op de avond van 3 januari 1917 wist de Atlas V van kapitein Jules Hentjes vanaf het door Duitsers bezette Luik de Maas af te glijden. Aan boord 103 Belgische vluchtelingen. De boot doorstond de tocht over de Maas ondanks heftige beschietingen, over het water gespannen kettingen en hoogspanningskabels en de aanvaring met een brugpijler.

Eijsden

De aankomst van de boot in Eijsden werd uitgebreid gevierd in het Limburgse dorp. Eijsden was net als de rest van Nederland neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar lag letterlijk aan de grens van de strijdende partijen.

Vergetelheid

Volgens Paul van der Steen had na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het bijna niemand het meer over de Atlas V. "Het verhaal is verdrongen door de vele gebeurtenissen van die laatste, recentere oorlog", aldus Van der Steen.
150 Jaar Limburg over de Atlas V. Zondagavond 7 mei om 17.30 uur in L1 Nieuws.

Serie

Op donderdag 11 mei wordt gevierd dat Limburg 150 jaar geleden een provincie van Nederland werd. L1 staat deze week stil bij die mijlpaal, met een zevendelige serie met bijzondere en vaak vergeten verhalen uit de afgelopen anderhalve eeuw. Bekijk het verhaal over de ontsnapping van de Atlas V zondagavond 7 mei om 17:30 uur in L1 Nieuws.

Deel 1: Ontploffing van een munitietreinDeel 2: Textielmagnaat Nol HendriksDeel 3: Johnny Flodder bestond echt