Ministerraad: Heerlen en Landgraaf moeten fuseren

© Google Streetview
De herindeling tussen Heerlen en Landgraaf is zo goed als zeker.
De ministerraad heeft vrijdagmiddag ingestemd met de aanbieding van het voorstel om de twee gemeenten samen te voegen aan de Raad van State. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer nog hun fiat geven.
Het kabinet, voor het laatst in de samenstelling Rutte-II, wil dat Heerlen en Landgraaf per 1 januari 2019 gefuseerd zijn.

Bestuurskracht

In een verklaring stelt de ministerraad dat er al vijftien jaar wordt gesproken over de noodzaak voor een betere bestuurskracht in de regio, en dat zowel de provincie Limburg als de gemeente Heerlen voor een fusie zijn. Volgens de regering leidt de samenvoeging van Heerlen en Landgraaf tot een `bestuurskrachtige gemeente met een grote interne samenhang, die goed past binnen de regio Parkstad."

Landgraaf

Dat een meerderheid van de Landgraafse raad tegen herindeling is erkent de ministerraad. Wel staat in de verklaring dat Landgraaf de afgelopen jaren steeds zelf naar vergaande samenwerking zocht met de buurgemeenten, eerst met Brunssum, daarna met Heerlen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!