Verzet tegen schermen langs spoorlijn Elsloo

© Jurgen Mols
De Steinse fractie DOS is tegen het plan om langs de spoorlijn in Elsloo geluidsschermen te plaatsen. Ook omwonenden hebben zich er al massaal tegen uitgesproken.
In een brief aan het Steins college opperen de raadsleden Joep Ummels en Paul Thomassen het plan voor een 1100 meter lang en tot vier meter hoog scherm te schrappen en voorrang te geven aan andere geluidremmende maatregelen, zoals het gebruik van rubberen dempers en betonnen bielzen op de spoorlijn.

Geluid

Nu is het geluidsscherm geprojecteerd om te komen tot een wettelijk verplichte geluidreductie van vijf decibel voor negentig woningen. Deze moet worden gerealiseerd door ProRail, het Bureau Sanering Verkeerslawaai (ministerie van Verkeer) en de gemeenten Beek en Stein.

Verzet

Onder omwonenden bestaat breed verzet tegen dit plan, zo bleek afgelopen woensdag in Beek, toen een landschapsarchitect een eerste ontwerp toelichtte. Ummels en Thomassen constateerden daar toen bezorgd dat alle 120 aanwezige omwonenden zich uitspraken tegen de geluidsschermen, omdat deze hun vrije uitzicht zullen wegnemen.
Ook wordt gewezen op mogelijke waardedaling van woningen en de negatieve invloed op de (sociale) veiligheid.

Kritiek

Verantwoordelijk wethouder Danny Hendrix (DOS) ziet de brede kritiek als een duidelijk signaal, dat hij zeker zal voorleggen aan Pro- Rail en het ministerie. Hij vindt dat partijen nadrukkelijker moeten gaan kijken naar alternatieven als bronmaatregelen en gevelisolatie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!