Weert wil voorbeeld zijn met Statiegeldalliantie

© iStock
Wethouder Martijn van den Heuvel hoopt dat Weert het goede voorbeeld is voor andere gemeenten door zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie, die maandag is gelanceerd.
Weert is de eerste en enige Nederlandse gemeente die zich bij het initiatief heeft aangesloten.

Ook de Vlaamse buurgemeenten van Weert doen mee via het afvalbedrijf in Belgisch-Limburg, Limburg.net, dat afval inzamelt in 45 gemeenten. In totaal hebben 21 organisaties in Nederland en Vlaanderen de krachten gebundeld om de regeringen in beide landen ertoe te bewegen statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Draagvlak

Volgens de deelnemende partijen is de strijd om statiegeld niet alleen zaak van milieuorganisaties. "Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn, maar wel relevant zijn om gewicht te geven richting de politiek", stellen de organisaties, die op deze manier willen laten zien dat er een breed draagvlak is.

Zwerfafval

Door verdere invoering van statiegeldsysteem hopen ze zwerfafval, dierenleed en opruimkosten te verminderen. Onder de Nederlandse deelnemers zijn dat behalve de gemeente Weert het Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht en Stichting De Noordzee.
Uit Vlaanderen doet onder meer TestAankoop mee, de consumentenorganisatie van België met 350.000 leden.