'Time-outbedden kleine oplossing in een groot probleem'

© iStock
In Noord-Limburg kunnen mensen met psychische problemen voortaan terecht bij een zogenoemde time-outvoorziening.
Het gaat om mensen die geen medische indicatie hebben voor een opname in een instelling, maar volgens GGZ niet thuis aan hun lot overgelaten kunnen worden.

Juiste hulp

De zeven Noord-Limburgse gemeenten, met uitzondering van Mook en Middelaar, willen hiermee overlast en problemen van mensen met verward gedrag te lijf gaan. Doel van het plan is dat er aan deze groep zo snel mogelijk de juiste hulp wordt aangeboden.

Proef

Volgens burgemeester van Venray Hans Gilissen is het lastig om het probleem vast te stellen. "Over enkele maanden beginnen we met een proef en kunnen we de omvang van de problemen berekenen. Het is een heel traject om met zeven gemeenten dingen te regelen. De time-outplekken zijn slechts een klein onderdeel in een groot pakket instrumenten."

Tijdelijke opvang

De time-outplek biedt tijdelijke zorg en opvang, zodat in de tussentijd gezocht kan worden naar een definitieve plek bij een instelling. "Op plaatsen waar nu al opvangplekken zitten, moeten twee bedden komen te staan. Deze gaan speciaal voor deze doelgroep gereserveerd worden", aldus de burgervader.

Stijging meldingen

Uit cijfers blijkt dat het aantal meldingen van verwarde personen bij de politie jaarlijks aanzienlijk stijgt. Noord-Limburg wil deze ontwikkeling uiteindelijk met drie nieuwe voorzieningen stoppen.
Er is overigens wel nog geld nodig voor de realisatie van de plannen. Bij het Rijk is door de gemeenten een subsidie van een half miljoen euro aangevraagd. De gemeenten zelf moeten samen 125.000 euro gaan financieren. In het voorjaar van 2019 moet de proef van start gaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!