Ziekenhuizen Laurentius en VieCuri willen fuseren

© Istock
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en het VieCuri Medisch Centrum (Venlo en Venray) willen fuseren. De ziekenhuizen werken al twee jaar nauw samen, maar dit is volgens de directies niet voldoende.
Dat meldt De Limburger. Inmiddels is er een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een fusie. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek nemen de directies van de twee ziekenhuizen volgend jaar een definitief besluit.

Financiën

De zorgkosten stijgen momenteel, terwijl de inkomsten van ziekenhuizen juist dalen. Dat is één van de belangrijkste redenen voor een fusie. "Wil je blijven investeren in personeel, in moderne technieken en apparatuur, moet je wel ruimte in een begroting hebben om dat te kunnen doen. Met een fusie kun je dat beter bereiken", legt Ankie van Rossum (VieCuri) in de krant uit.

Verdeling

Mocht het tot een fusie van de twee ziekenhuizen komen, dan betekent dit voor patiënten dat ze voor sommige ingrepen langer moeten rijden. De ziekenhuizen willen de drie locaties behouden, maar gaan de ingrepen en behandelingen wel verdelen. Poli-afspraken en nazorg worden wel in een ziekenhuis zo dicht mogelijk in de buurt geregeld, belooft Marja Weijers (Laurentius).
Wat een eventuele fusie voor het personeel zal betekenen, is nog niet duidelijk. Dat moet uit het onderzoek naar voren komen.