Protestantse koster Geleen verdacht van misbruik meisje

© Google Streetview
De 64-jarige koster van de Protestantse gemeente Geleen-Beek-Urmond zit sinds maart vast op verdenking van ontucht met een minderjarig meisje.
De gemeente heeft de man op non-actief gezet.

Afwachten

Een kerkbestuurder die anoniem wil blijven, bevestigt dat koster Harm O. uit Geleen op non-actief is gezet. "Ik ken de feiten niet, ik wil ze ook niet kennen. Voor ons was er voldoende aanleiding voor deze maatregel. Maar we staan er verder buiten. Wij zijn een betrokken werkgever en volgen de zaak nauwgezet. Hij is pas schuldig wanneer de rechter dat zegt. Wij wachten dus af."
Familie
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van zowel ontucht als het 'seksueel binnendringen' van een minderjarig meisje. Dit alles zou hebben plaatsgevonden tussen augustus 2016 en maart 2017. Bronnen wijzen het slachtoffer aan als familie van Harm O., maar betrokken advocaten en het OM willen dit met oog op privacy bevestigen noch ontkennen.

Vught
Harm O. werd op 4 maart van dit jaar opgepakt en zit sindsdien in voorlopige hechtenis in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught. Daar is de psychische gesteldheid van de man uitgebreid onderzocht. Op 23 augustus verschijnt hij voor de rechter en wordt de uitkomst van deze onderzoeken uitgebreid besproken. Het OM zal dan ook een eis formuleren.

Spreekrecht
Het slachtoffer heeft laten weten gebruik te willen maken van het spreekrecht tijdens de zitting in augustus. Als zij emotioneel niet in staat blijkt om te spreken, zal iemand anders dit voor haar doen. Er wordt dan ook een schadeclaim neergelegd voor psychische schade.