Operaties uitgesteld vanwege drukte bij ziekenhuis

© Erwin Minkenberg
Het Zuyderland in Heerlen kampt met enorme drukte door de heersende griepgolf. Enkele operaties konden afgelopen woensdag niet doorgaan door de toestroom van patiënten. Ook werd er maandag een tijdelijke opnamestop ingevoerd.
David Jongen van Zuyderland geeft aan dat de drukte al zo'n drie weken duurt. "Het heeft er zeker mee te maken dat er veel ouderen in Limburg wonen, het is een oude en relatief kwetsbare bevolking. Maar we zien het probleem overal, ook bijvoorbeeld in Amsterdam. Alle ziekenhuizen liggen helemaal vol", stelt Jongen.

Voorbereiding

Jongen zegt verder dat het ziekenhuis nog nooit zo goed voorbereid is op de drukte als dit jaar. "We hebben goede afspraken met de verpleeghuizen in onze regio. We hebben met de huisartsen en de huisartsenpost afspraken gemaakt. We hebben wijkverpleegkundigen rondlopen. We zijn nog nooit zo goed voorbereid geweest maar het blijft in zo'n griepgolf heel spannend of je iedereen in het ziekenhuis geplaatst krijgt."
Het is tot nu toe wel gelukt om aan iedereen de benodigde zorg te verlenen.

Maastricht

Een woordvoerder van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht laat weten dat het ook daar veel drukker is dan normaal maar dat een opnamestop tot nu toe niet nodig is gebleken.

Sneller naar huis

Niet alleen bij Zuyderland in Heerlen is de griepgolf de oorzaak van de drukte, maar ook de vestiging in Sittard. "We hebben extra personeel ingezet op de eerste hulp. Wijkverpleegkundigen die ervoor zorgen dat sommige patiënten sneller naar huis begeleid worden en niet hoeven worden opgenomen", zegt Jongen.
Ook heeft het Zuyderland een 'wintertuin' geopend met extra bedden die de afdelingen moet ontlasten. Jongen verwacht na de carnaval nog een nieuwe golf van het aantal patiënten met griep.