Minder nieuwe gezichten in Limburgs Parlement

© Provincie Limburg
De helft van de leden van het pas gekozen Limburgs Parlement is nieuw. Het gaat om 24 van de 47 leden.
Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de verkiezingen van vorige week woensdag. Die werd maandag vastgesteld op een zitting van het centraal stembureau in Maastricht.

Minder nieuwe gezichten

Het aantal nieuwe statenleden is fors lager dan 4 jaar geleden. Toen waren dat er 35 van de 47. Dat leidde destijds tot grote zorgen, onder meer bij toenmalig gouverneur Leon Frissen. Hij was bang dat door de forse personele wisseling teveel kennis verloren zou gaan. Dat zou volgens Frissen slecht zijn voor het functioneren van de democratie.

VVD intact

Bij CDA, PVV en SP bestaat de helft van de fractie uit nieuwe gezichten. Bij PvdA en D66 zijn dat er drie van de vier. De VVD is de enige fractie zonder nieuwelingen. Langstzittend statenlid in de nieuwe periode is Edwin Bus van de SP. Hij zit sinds 1999 in het Limburgs Parlement.

Statenvergadering

Donderdag worden de nieuwe statenleden geïnstalleerd in een extra statenvergadering. Woensdag wordt in een speciale zitting afscheid genomen van de vertrekkende statenleden.
Het aantal nieuwe statenleden stijgt overigens nog licht als er nieuwe gedeputeerden zijn benoemd. Die schuiven dan formeel door van statenlid naar provinciebestuur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!