Onderzoek naar eerdere boeken Vermeend en Van Rijbroek

Het uit de handel genomen boek van Willem Vermeend en Rian van Rijbroek © Istock/Einsteinbooks
Uitgeverij Einsteinboeks gaat kijken of er in eerdere boeken van Willem Vermeend en Rian van Rijbroek ook sprake is van plagiaat.
"We zijn momenteel bezig met het zorgvuldig scannen van alle andere boeken om daarbij de correctheid qua bronvermeldingen te bezien en waar nodig te herzien", zo meldt een woordvoerder van uitgeverij EinsteinBooks.

Overgeschreven

Vorige week werd duidelijk dat De wereld van Cybersecurity en Cybercrime van de oud-minister en Open Universiteit hoogleraar Vermeend en de zelfverklaard cyberexpert Van Rijbroek gedeeltelijk was overgeschreven. De schrijvers hadden hele passages overgenomen uit krantenartikelen en van Wikipedia, zonder dat daar een bronvermelding bij werd gegeven. Nadat de NOS en Nieuwsuur met dat nieuws naar buiten kwamen, werd het boek uit de handel genomen.

Nieuwe uitgave

Vermeend, die na zijn ministerschap ook jarenlang hoogleraar was aan de Maastrichtse universiteit, noemde het plagiaat zelf "buitengewoon ergerlijk" en "een stommiteit." Maandag werd bekend dat het boek in een herziene versie opnieuw in de winkels komt te liggen. Behalve een uitgebreidere bronvermelding wordt er ook een reactie van de auteurs aan toegevoegd.

Boek Vermeend en Van Rijbroek komt opnieuw uit