'Zeker 200 mensen overleden door werken met asbest'

Zeker 200 mensen zijn dood gegaan aan de gevolgen van het werken met asbest bij de Staatsmijnen en DSM.
Dat zegt journalist Peet Adams in zijn boek: De langste adem is niet lang genoeg.
'Voorzichtige schatting'
Concrete cijfers heeft Adams niet, omdat DSM weigert inzage te geven in het aantal geregistreerde sterfgevallen, maar hij zegt dat 200 een 'voorzichtige schatting is'.
Schadevergoeding
Centraal in het boek staat de asbestweduwe Mia Widdershoven uit Susteren. Zij kreeg landelijke bekendheid, omdat zij DSM verantwoordelijk hield voor de dood van haar man Wil in 1987. Zij ging procederen tegen de onderneming en kreeg na bijna dertien jaar een schadevergoeding van 300.000 gulden.
Wrang was dat het geld niet voldoende was om alle kosten te dekken die Mia Widdershoven had gemaakt om te kunnen procederen. Dankzij haar is ook de Asbestslachtoffers Vereniging Nederland (AVN) opgericht.
Postuum eerbetoon
Het boek van Adams is een postuum eerbetoon aan Mia Widdershoven die vorig jaar overleed. In het boek wordt het proces beschreven dat de asbestweduwe doorliep en daarnaast zijn er verhalen van Limburgse oud-medewerkers van DSM die ook te maken kregen met asbestkanker.
De zoon en dochter van Mia Widdershoven zetten gedeeltelijk het werk van hun moeder voort en zijn ook nauw betrokken bij de AVN. Die organisatie heeft in de loop der jaren enkele duizenden asbestslachtoffers proberen te helpen.
Luister ook: Boek als eerbetoon aan asbestweduwe
Luister ook: Boek als eerbetoon aan asbestweduwe