Vermeende IS-rekruteerder wilde zelf naar kalifaat afreizen

© iStock
Op de telefoon van de man die wordt verdacht van het ronselen voor IS in het azc in Echt, zijn radicale preken ontdekt, namelijk die van Abu Mohammed al-Adnani.
Hij is een inmiddels overleden woordvoerder van IS. Ook staan op de gsm beelden van mensen die worden doodgeschoten en van mensen die zichzelf opblazen met explosieven.

Lees ook: Vermeende IS-ronselaar uit azc Echt voor de rechter

Kalifaat

De Marokkaan in witte djellaba wordt ervan verdacht dat hij vorig voorjaar minstens twee mannen probeerde te rekruteren. Voor de rechtbank gaf hij donderdag toe dat hij zelf had willen afreizen naar het Kalifaat. Maar hij ontkent dat hij in het azc filmpjes aan mensen heeft getoond, om ze te ronselen voor de gewapende strijd van Islamitische Staat. Wel zou iemand zijn kamer zijn binnengelopen terwijl hij zo'n filmpje zat te kijken.

Contactpersoon

Uit politie-onderzoek in Spanje en Duitsland is gebleken dat de naam van de verdachte circuleerde als contactpersoon van IS. Telkens als iemand naar een contactpersoon vroeg, kreeg degene een digitaal visitekaartje met de naam van de Marokkaan. Maar zelf ontkent hij dat hij die kaartjes heeft gemaakt en gestuurd.

Lidmaatschap

De zaak had in januari ook al inhoudelijk behandeld moeten worden. Maar toen voegde het Openbaar Ministerie op het laatste moment nog een verdenking toe: namelijk lidmaatschap van een terroristische organisatie. Daarom werd de zaak toen aangehouden.

Gevangenis

De man woonde pas enkele maanden in ons land toen hij in april in het azc in Echt werd aangehouden. Hij zit sindsdien in de gevangenis in Vught.
De man had eerst in Duitsland een asielaanvraag ingediend, maar die werd afgewezen. Hij onttrok zich daarna aan de vervolgprocedure en reisde naar Nederland.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.