Vader overleden Yannick: 'Mooie eerste stap, wij gaan door'

© iStock
"Het wetsvoorstel is een mooie eerste stap, maar wij gaan door." Dat stelt Frank Frijns uit Maastricht, de vader van de overleden Yannick Frijns.
Yannick kwam op 21-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeluk. Ze werd op de fiets doodgereden door een autobestuurder, die volgens het Openbaar Ministerie was afgeleid door haar mobiele telefoon.

Niet voldoende

Minister Grapperhaus van Justitie gaf woensdagmiddag aan helemaal klaar te zijn met dit soort roekeloos rijgedrag. Hij heeft daarom een wetsvoorstel opgesteld met zwaardere straffen voor dit handelen. Frijns is tevreden. Hij ziet het wetsvoorstel als een resultaat van de inspanningen van zijn Stichting Yannick.

Petitie

De stichting heeft afgelopen jaar een petitie ingediend, een gesprek gehad met de minister en meerdere Kamerleden benaderd. Toch is alleen een wetsvoorstel niet voldoende. "Ik geloof heel sterk in een soort drie eenheid," stelt Frijns. "Voorlichting geven, handhaven en zorgen voor strengere wet- en regelgeving. Dat laatste is nu voor een deel gerealiseerd. Maar ik denk dat met name het handhaven en het geven van voldoende voorlichting, ervoor moet gaan zorgen dat er minder verkeersdoden en gewonden zijn."

Dashboardhouder

Naast het streven naar meer voorlichting en handhaving, wil Frijns ook aandacht vragen voor de uitspraak van het Gerechtshof. Volgens het Gerechtshof blijft het aanraken van een mobiele telefoon in een houder namelijk wel toegestaan. "Ik vind dat dat gewoon verboden moet worden. Elke afleiding tijdens het rijden betekent gewoon een enorm gevaar. Daar moet streng tegen worden opgetreden."