2000 ton keien moet verschuiving rivierbed Maas voorkomen

© 1Limburg
Het Consortium Grensmaas gaat dinsdag aan de slag om te voorkomen dat de Belgische oevers van de rivier bij Meers verdrogen.
Door onverwachte erosie is het waterpeil in de Maas gezakt tot een niveau waar deskundigen geen rekening mee hadden gehouden.

Stroombed

Een grindrug, die in het midden van de rivier is aangelegd, is op meerdere plekken weggespoeld. Het stroombed van de rivier, dat in het kader van het Grensmaas-project werd verbreed, dreigt nu in de richting van Meers op te schuiven. Dat zou België op haar beurt 'extra' grondgebied opleveren, doordat daar oevers droog komen te staan. Deskundigen zeggen verrast te zijn door de ontwikkelingen.

Maaskeien

Het consortium gaat vanaf dinsdag tweeduizend ton aan Maaskeien in de rivier plaatsen, waarmee het zomerbed van de Maas bij Meers hersteld zou moeten worden. Die aanpassingen zullen zo'n twee weken in beslag nemen.

Extra ruimte

Volgens het consortium heeft het aanbrengen van de keien geen negatieve impact op de uitgangspunten van het prestigieuze Grensmaas-project, omdat bij stijgende waterstanden 'gewoon' gebruik kan worden gemaakt van de extra gecreëerde ruimte. Door het verbreden en uitdiepen van de Maas is de kans op een overstroming van de rivier volgens berekeningen nog maar eens in de 250 jaar waar het eerder eens in de vijftig jaar was.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!