Werkgevers over stakingen: 'gezond verstand gebruiken'

© iStock
Er lijkt geen dag voorbij te gaan, of er wordt wel ergens gestaakt. Alleen al deze week kwamen of komen medewerkers van VDL Nedcar, WML en Bureau Jeugdzorg in actie. En eerder legden onder andere leraren, chauffeurs in het openbaar vervoer en beveiligers het werk neer. De inzet: meer loon en minder werkdruk.
"Werkgevers en werknemers hebben de plicht om er samen uit te komen. Ik beschuldig niemand, ik zeg alleen dat iedereen zijn gezond verstand moet gebruiken." Dat zegt directeur Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) over de huidige stakingsgolf.

Verschillen soms minimaal

Narinx verwijst daarbij naar de staking van medewerkers van de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) dinsdag. "Als we kijken naar de drinkwater-CAO, dan was het verschil minder dan een half procent. Waarom wordt dan dit moment gekozen om te zeggen we gaan toch staken? De werkgevers hebben het aanbod gedaan om opnieuw rond de tafel te gaan, want u en ik zouden bij een half procent denken 'daar moeten we toch uit kunnen komen."

Strategische posities

De aangetrokken economie is volgens Narinx reden voor de diverse partijen om hun positie te bepalen. "Kennelijk is de betere markt ook een betere positie voor de vakbonden om te denken "we gaan ons nu sterk maken". Ik beschuldig niemand, maar zowel werkgevers als werknemers hebben de plicht om eruit te komen. En dat lukt in Nederland ook altijd. Het gaat soms moeilijk, maar ik ben ervan overtuigd dat we er ook in de drinkwater-CAO weer uit gaan komen."

Iedereen moet meeprofiteren

Het idee dat de markt is aangetrokken en dat er dus bij de werkgevers wel wat af kan en bij de werknemers wat bij, is volgens de LWV-directeur niet juist. Narinx: "Het beeld leeft 'het gaat zo goed met de economie, iedereen moet er beter van worden'. Maar hoe goed gaat het nou echt met de economie? Als we kijken naar diverse branches, bijvoorbeeld transport en logistiek, de omzetten gaan omhoog, er wordt veel vervoerd, de economie trekt aan."

Werkelijkheid genuanceerder

Maar een rapport van de Rabobank afgelopen maand schetst volgens de LWV-directeur een andere situatie. "De marges zijn afgenomen, door toegenomen concurrentie, door onzekerheid in het buitenland, politieke onzekerheid, hoe gaat het met de Brexit lopen, hoe gaat het met Turkije lopen, wat gaat Trump allemaal doen. Dus de marges worden dunner terwijl de omzet toeneemt. Dat geeft een beeld van we worden alleen maar rijker, maar we verdelen het niet. Dat is een volstrekt verkeerd beeld."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!