Veel Limburgers staan stil bij dodenherdenking

© iStock
Ook 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijven de meeste Limburgers dodenherdenking belangrijk vinden. Het overgrote deel zal maandagavond dan ook twee minuten stilte in acht nemen.
Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder 1424 Limburgers.

Belangrijk

86,0 procent van de Limburgers geeft aan de dodenherdenking op 4 mei belangrijk te vinden. En 78,8 procent zegt ook daadwerkelijk twee minuten stil te zijn.
Dit laatste percentage ligt wel ruim onder het landelijk gemiddelde van 87,6 procent. Vergeleken bij andere provincies scoort Limburg het laagst. Vooral in Groningen (93,1 procent) en Flevoland (93,2 procent) zijn veel mensen twee minuten stil voor de oorlogsslachtoffers.

Traditie

De traditie wordt dan ook zeer gewaardeerd. Slechts een krappe 14,5 procent geeft aan dat ze de herdenking in de huidige vorm achterhaald vinden, 72,6 procent is het daar niet mee eens.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de dodenherdenking worden alle slachtoffers in conflictgebieden herdacht, van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Hoewel de Tweede Wereldoorlog al 70 jaar geleden is, vinden veel Limburgers (54,6 procent) het toch belangrijk dat de nadruk op de slachtoffers van deze oorlog blijft liggen.
83,3 procent is het er dan ook niet mee eens dat de jaarlijkse dodenherdenking moet worden afgeschaft zodra alle mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, overleden zijn.

Duitse soldaten

Maar Limburgers zijn niet haatdragend. Ruim 55,4 procent geeft aan dat ze ook Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelden, willen herdenken. Alleen in Groningen en Noord-Brabant sluit de meerderheid van de ondervraagden zich daarbij aan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!