'Geweld diep verankerd in motorclub Bandidos'

Vechtpartij tussen motorclubs Bandidos en No Surrender bij de Dug Out in Sittard. © Telegraaf
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft naar eigen zeggen een dossier van honderden pagina's aan gewelddadige feiten, gepleegd door leden van motorclub Bandidos.
Dat zegt de officier van justitie dinsdag tijdens de rechtszaak tegen Bandidos, waarin het verbieden van de club centraal staat.

Volg de zaak via ons live-blog:
LIVE: Rechter buigt zich over verbod op motorclub Bandidos
Geen organisatie
De motorclub heeft tot op heden bepleit zeker geen vereniging te zijn. Volgens het OM ligt dit iets anders. "Het is wel degelijk één organisatie. Ze dragen dezelfde kleding en organiseren samen activiteiten. Het is een subcultuur van gewelddadigheid en wetteloosheid", zegt de officier van justitie.

Voorbeelden
De officier noemt verschillende voorbeelden van die gewelddadigheid. Zo zou een bestuurslid na een aanslag met een molotov cocktail in Kerkrade hebben gereageerd met: 'Aha, mooi!' Daarnaast werden er beelden getoond van een vechtpartij in Sittard, tussen Bandidos en leden van supportclub van de Hells Angels, Red Devils. Die eerste club zou later de overwinning hebben gevierd in een café; drank werd betaald uit de clubkas.Raketwerper

Een Bandidos-lid poseerde in maart 2015 met raketwerper, in een huis in Heerlen. Het OM citeerde ook uit een afgeluisterd gesprek, waarin een lid aangeeft: 'Wij staan buiten de wet. Wij werken niet, wij zijn criminelen.' Ook zijn er verschillende meldingen bij de politie geweest van leden die de club wilden verlaten, maar dat moesten bekopen met mishandeling of afpersing.


Diep verankerd

De reeks van voorbeelden moet de rechter ervan overtuigen dat er maar een stap denkbaar is: het verbieden van Bandidos. "Het geweld zit diep verankerd in de club", zegt de officier van justitie. "Moeten wij dan echt geloven dat het iedere keer om rotte appels gaat?"