OM biedt excuses aan voor vastzetten persfotograaf

© Istock
Het Openbaar Ministerie heeft spijt van de aanhouding van de Maastrichtse persfotograaf Chris Keulen en de inbeslagname van zijn foto's.
De waarnemend hoofdofficier van het Arrondissement Limburg heeft zijn excuses aangeboden aan zowel de fotograaf als de hoofdredacteur van de NRC, opdrachtgever van Keulen.
Vechtpartij
Keulen werd afgelopen zondag aangehouden, nadat hij in de buurt van de NAV)-basis Geilenkirchen foto's had gemaakt van een handgemeen tussen een Amerikaanse NAVO-militair en actievoerder Nico Trommelen.

Cel
De politie in Brunssum wilde die foto's hebben, maar Keulen weigerde dat om zijn bronnen te beschermen. Daarop werd Keulen twee uur lang vastgezet op het politiebureau in Brunssum, terwijl de politie een kopie maakte van de foto's.

Rechter-commissaris

Het Openbaar Ministerie zegt nu dat 'deze handelswijze niet strookt met de Aanwijzing toepassing Dwangmiddelen tegen journalisten.' Journalistiek materiaal mag volgens die aanwijzing alleen in speciale gevallen met tussenkomst van een rechter-commissaris worden opgeëist. Daarvan was zondag geen sprake.

Nieuwsgaring

Verder schrijft het OM in een verklaring dat het hecht aan vrije nieuwsgaring. "Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen.. Het OM constateert dat in de onderhavige zaak, in de hectiek van het moment, de verkeerde afweging is gemaakt door de hiervoor genoemde dwangmiddelen toe te laten passen."
De strafzaak tegen de fotograaf is geseponeerd. De kopieën die zijn gemaakt van Keulens foto's zijn vernietigd, zo besluit het OM de verklaring.

Ophef

De aanhouding leidde tot veel ophef. D66 stelde er vragen over in de Tweede Kamer. Actiegroep GroenFront Schinveld, dat protesteert tegen de overlast van de NAVO-vliegtuigen van de basis, zei zelfs bang te zijn voor 'meedogenloos NAVO-geweld'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!