'Bedrijven moeten melden welke stoffen zij in de Maas lozen'

© iStock
Bedrijven moeten verplicht gaan melden welke stoffen zij in de Maas lozen om vervuiling van het water onder controle te houden.
Dat zei Ria Doedel, directeur van drinkwaterbedrijf WML zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Rapport

Ze reageerde op een deze week verschenen rapport waaruit blijkt dat de vervuiling van de Maas is toegenomen. Dat komt door lozingen van industrie, landbouw en huishoudens. Met name restanten van medicijnen.

Ingewikkeld

WML kon in het afgelopen jaar 170 dagen geen Maaswater innemen. "Die ontwikkeling moet worden gestopt", aldus de WML-directeur. "Het product dat uit de kraan komt is goed, maar het wordt voor ons steeds ingewikkelder, zeker in droge periodes, om in kwalitatief en kwantitatief opzicht goed drinkwater te blijven leveren."

Normering

Ook Carla Brugman, GroenLinks-fractievoorzitter in Provinciale Staten, maakt zich ernstig zorgen over de drinkwatervoorziening op de lange termijn. "De oorzaak moeten worden aangepakt. Probleem is dat veel voor ons onbekende stoffen in de Maas worden geloosd. Daar bestaat dus ook geen normering voor. Dat maakt het nemen van maatregelen lastig", aldus Brugman.
Radioprogramma De Stemming is elke zondag van 11:00 tot 13:00 uur te horen bij L1.