Verdachten doodschieten shishabaas wacht 'enorme strafeis'

© Politie / Beeldbank Limburg
De familie van de doodgeschoten Hafed Merkikou (29), die op 8 februari 2017 om het leven kwam in Geleen, heeft zich dinsdag gewend tot de verdachten in het dossier.
De broer van Hafed kreeg in de Maastrichtse rechtbank het woord, terwijl er een verklaring van de ouders werd voorgelezen.Laf en onmenselijk

Broer Sadok sprak van een 'laffe en onmenselijke daad'. Sahaya, de shishalounge in Sittard die de broers samen runden, was een samenvoeging van namen: Sadok, Hafed en de eerste twee letters van de naam van Sadoks dochter. "Maar ik heb de lounge, de enige tastbare herinnering aan mijn broer, moeten verkopen. Met pijn in mijn hart. Ik kon daar gewoon niet meer zijn."


Oog om oog

Sadok hoopt dat de daders, net als hij en zijn familie, voor de rest van hun leven gebukt gaan onder het voorval. Vader en moeder hopen op een passende straf: "Al is er geen passende straf. Het geloof zegt: oog om oog, neus om neus. Maar ik weet dat het niet zo werkt", zegt vader. "Mijn leven is kapot gemaakt. En waarom?"
Rust in paradijs
Verdachte Karim S. (25) reageerde kort op de verklaringen van de familie. "Moge hij rusten in het paradijs. Dit had nooit mogen gebeuren. Hij moest niet dood." Ook de andere twee verdachten zeiden onder de indruk te zijn van het emotionele relaas. "Ik weet niet hoe ik dit moet goedmaken", sprak schutter Dennis V. (41).

Onderlinge onenigheid
Op hoofdlijnen lijkt het, op basis van de verklaringen van het drietal, duidelijk wat er is gebeurd. Karim en Dennis wilden een overval plegen op Merkikou, maar dit mislukte. Daarbij loste Dennis een dodelijk schot met een geweer, naar eigen zeggen per ongeluk. Toch bestaat er op verschillende punten onenigheid, onder meer over de rol van Carlo R. (30).

Enorme strafeis
Daarover wordt donderdag, als de zaak wordt voortgezet, verder gesproken. Ook komt dan een reconstructie aan bod. Maandag wil de officier van justitie zijn strafeisen kenbaar maken. Hij nam dinsdag alvast een voorschot. "Er hangt u een enorme, echt enorme strafeis boven het hoofd."