VieCuri-ziekenhuis zet tolk in na baarmoederblunder

© Google Streetview
Het VieCuri-ziekenhuis zet voortaan een tolk in wanneer er belangrijke gesprekken zijn met patiënten die onvoldoende Nederlands of Engels spreken.
Het ziekenhuis in Venlo en Venray neemt de maatregelen nadat bij een Poolse vrouw ongewild de baarmoeder werd verwijderd.

Miscommunicatie

De vrouw bracht een vriendin en haar partner mee om de gesprekken met de arts te vertalen. Daarbij ontstond dusdanige miscommunicatie, dat de vrouw niet in de gaten had dat baarmoeder verwijderd zou worden.

Kinderwens

De 39-jarige vrouw had nog een kinderwens, maar zag deze in rook opgaan nadat ze bijkwam na de operatie. Ze krijgt van het ziekenhuis een schadevergoeding van bijna 34.000 euro.

Extra check

Het ziekenhuis zet voortaan bij het vermoeden van een taalbarrière een professionele tolk in, zo laat een woordvoerder weten. Ook wordt voortaan nog eens extra gecontroleerd of de patiënt de informatie van de arts heeft begrepen.
"VieCuri heeft lering getrokken uit dit incident en verbeteracties doorgevoerd om zo de kans op herhaling maximaal te beperken", belooft het ziekenhuis in een verklaring.