Venlo gaat megaclaim neerleggen bij het Rijk

De gemeente Venlo gaat een miljoenenclaim indienen bij het Rijk voor de opgelopen tekorten binnen het sociale domein.
Dat liet CDA-wethouder Hanno Lamers weten na vragen van oppositiepartij D66. De wethouder zei niet hoe hoog deze claim gaat zijn.

Wanorde

Volgens D66 is de oorzaak van de financiële wanorde voor een groot deel te wijten aan het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, want die zou de gemeente in 2015 verkeerd hebben voorgelicht toen de zorg werd overgeheveld naar de lokale overheden.

8 miljoen hoger

Onlangs werd bekend dat de tekorten binnen het sociaal domein ruim 8 miljoen euro hoger uitvallen, dan Venlo van te voren had ingecalculeerd. Het stadsbestuur werd vooral verweten dat ze te weinig financiële controles had uitgevoerd. Daarop stapten twee wethouders op.

Tekorten opvangen

Fractievoorzitter Frans Aerts van D66 stelt voor dat het college 'met gestrekt been' erin gaat. "Leg gewoon een keiharde claim neer van 25 miljoen euro. 10 miljoen vanwege de tekorten in 2016, 10 miljoen voor 2017 en nog eens 5 miljoen voor het verwachte tekort van komend jaar. De rest van het gat moeten we zelf zien te dichten. Maar ga met lef en gestrekt been naar voren toe om dit probleem op te pakken", zo luidt zijn oproep aan het college.

Schadeclaim

Ook andere oppositiepartijen vinden dat het Rijk mede schuld heeft aan de ontstane situatie.