Ton boete voor wegjagen bevers in Roermond

© istock
Eigenaar Rob Vrancken van Maasplassen BV in Roermond moet een ton boete betalen wegens aantasting van het bevergebied in De Weerd. Als hij nog een keer in de fout gaat, kost dat nog eens 1,5 ton.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die bevoegd is overtredingen van de Flora en Faunawet aan te pakken, heeft Maasplassen BV in januari 2014 de dwangsom opgelegd. Vrancken had langs de Noorderplas bomen gekapt in het leefgebied van de bever, een beschermde diersoort.

Kippengaas
Bij een controle na een nieuwe melding eind vorig jaar bleek dat de Maasplasseneigenaar kippengaas om bomen had gezet en stammen had ingesmeerd met een goedje waardoor bevers niet meer van het hout konden vreten. De herplant was niet volgens de regels uitgevoerd en in de omgeving van de dassenburcht was alle lage vegetatie weggehaald.

Solar
Daarom moet Maasplassen BV de dwangsom van een ton vóór 3 maart daadwerkelijk betalen. Daarnaast krijgt Vrancken een nieuwe dwangsom opgelegd van 1,5 ton. Volgens bewoners van het gebied De Weerd wilde Vrancken de bevers weg hebben met het oog op een mogelijke uitbreiding van het Solar-festival.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!