Natuurclubs willen ecoduct over Zuid-Willemsvaart

© Weertdegekste
Een ecoduct over de Zuid-Willemsvaart bij Weert is volgens Natuurmonumenten de enige manier om te voorkomen dat er met de regelmaat van de klok dieren in het kanaal verdrinken.
Ook andere natuurorganisaties en de Partij voor de Dieren willen dat er een oplossing komt voor wild dat de Zuid-Willemsvaart wil oversteken.
Vrijdag moest de brandweer alweer in actie komen om een wild zwijn uit het water te halen, en net als eerdere keren overleefde het beest de zwempartij niet.

Barrière

Het kanaal snijdt het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen-Broek doormidden. De verschillende groene gebieden in Kempen-Broek zijn de afgelopen decennia met elkaar verbonden door groenstroken. Maar het kanaal met parallelweg N564 vormen een bijna onneembare barrière voor wild dat op zoek gaat naar voedsel of een nieuw territorium.

Wildtrapjes

Rijkswaterstaat heeft tussen Weert en de Belgische grens twaalf zogeheten Fauna Uittreed Plekken aangelegd, waar het wild gemakkelijk in en uit het water kan komen. Maar die bieden volgens de natuurclubs geen echte oplossing voor het probleem. Vooral omdat de dieren ook nog de drukke N564 moeten oversteken.
"Een ecoduct zou de oplossing zijn, misschien in combinatie met een fietsersbrug", zegt Natuurmonumenten. Het zou het eerste ecoduct zijn in Nederland over een waterweg.